- 17.06.2024

Luonnolla on toivoa - ennallistamisasetus hyväksytty

Nyt on se on totta! EU:n ennallistamisasetus on hyväksytty jäsenmaiden ministerien äänestyksen jälkeen juuri hetki sitten! Historiallinen saavutus luonnonsuojelulle ja sen ansiosta on yhä mahdollista saavuttaa EU:n ja YK:n tavoite pysäyttää luontokato 2030 mennessä. Tämän eteen teimme paljon kulisseissa töitä mm vihreiden meppien ja eri jäsenmaiden edistyksellisten voimien kesken.

Asetus velvoittaa myös Suomen hallituksia tekemään riittäviä luontotoimia luonnon ekologisesti hyvän tilan saavuttamiseksi eri elinympäristöissä vaiheittain 2050 mennessä. 2030 mennessä tulee ennallistaa 20% taantuneista alueista. Ennallistaminen tarkoittaa talouskäytön ohessa tehtäviä erilaisia toimia luonnon tilan vahvistamiseksi mm vesistöpäästöjä vähentämällä. Velvoite koskee jäsenmaiden hallituksia, ei yksittäisiä maanomistajia. Käytännössä hallituksen on tuettava erilaisia luontoa vahvistavia toimia kuten vesistöjen kunnostuksia ja ojitusten ennallistamista. Se tarkoittaa rahoitusta maanomistajille. Siten Orpon hallituksen on ensi alkuun peruttava luontotoimista tekemänsä leikkaukset. Hyödyt toimista ovat lukuisia vaelluskalojen kantojen elvyttämisestä mökkeilijöiden ja retkeilijöiden virkistysarvojen lisääntymiseen. Suorat taloushyödytkin ovat mittavia.

Itävallan muutettua kantaa myönteiseksi asetus sai määräenemmistön ja astuu siten voimaan europarlamentin ja jäsenmaiden neuvottelemassa muodossa.

Suomen Orpon hallitus oli tässä vastustajien joukossa historian väärällä puolella, mutta ei kyennyt estämään määräenemmistöä asetuksen puolesta. Suomen keskustelussa esille tulleet muutostoiveet tehtiin parlamentin ja ministerineuvoston neuvotteluissa, joten valtaosa suomalaisista toimijoista kannatti lopullista neuvottelutulosta Kuntaliitosta kaupunkeihin ja jopa metsäteollisuus ilmaisi sen olevan tyydyttävä tulos. Hallituksen vastustus kertoo vain siitä kuinka kokoomus lähti peesaamaan persuja luontovastaisuudessa.

Luonnolla on siis yhä toivoa – Suomessa, Euroopassa ja maailmalla.­