- 14.09.2024

Persukupla puhkaistava: puolue elää ongelmien lietsomisesta ja pahentamisesta

Perussuomalaisen puolueen halu vastustaa Ylen uutistoimintaa eri vähemmistökielillä venäjästä arabiaan on kaksinaamaisuutta. Samalla se paljastaa ns “maahanmuuttokriittisyyden” olevan lopulta vain rasismia.

Jos haluaa ratkoa kotoutumisen ongelmia, kannattaa valistus tehdä myös vähemmistökielillä. Ylen vähemmistökielinen tiedonvälitys voi tavoittaa juuri niitä, joilla on vaikeuksia päästä suomalaiseen yhteiskuntaan sisään. Esimerkiksi kotiäitien ja ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajien osalta on tärkeää lisätä heidän tietotaitoaan suomalaisesta yhteiskunnasta, jotta he eivät ole vain eri arvopohjalta toimivan ulkomaisen tiedonvälityksen varassa. Etenkin venäläisten osalta tämä on nykyisessä poliittisessa ympäristössä hyvin selvää, mutta sama pätee isolta osin myös arabiankieliseen mediaan.

Perussuomalaiset ovat saaneet valtavan identiteettipoliittisen kohtauksen Ylen ilmoituksesta aloittaa somalin ja arabiankieliset uutiset. Johtopäätös tästä on se, että he eivät edes halua ratkaista maahanmuuton ongelmia vaan lisätä niitä. Samalla Orpon hallitus on muuten leikannut myös maahanmuuttajien kielikoulutuksesta, mikä sekin kertoo samaa kieltä.

Maahanmuuttokriittisyys ei ole kriittisyyttä vaan syrjintää, jos sen tavoite ei ole kritiikin avulla nostaa esille ongelmia joita sitten ratkaistaan. Perussuomalaisten puheesta ilmenee, että he eivät edes halua edistää maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen vaan ongelma on näiden ihmisten olemassaolo ylipäätään Suomessa. Heille näyttää siis olevan tärkeää vain se, että ongelmia pitääkin olla jotta he voivat kertoa kuinka oikeassa he ovat. Mitään ratkaisuja kotoutumiselle heille ei ole, koska kotoutuminen ei sovi heidän tarinaansa siitä että kaikki tuhoutuu jos maahanmuuttajia ylipäätään on. Ja tämä ei ole mitään muuta kuin rasismia ja syrjintää. Demokraattisessa oikeusvaltiossa joka kunnioittaa ihmisoikeuksia ei voi lähteä siitä että jonkun ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia sekä yksilönvapauksia ei vain ole olemassa. Perussuomalaisen linjan ainoa lopputulema on konfliktin kärjistyminen.

Tämän läpi suomalaisten kannattaa nähdä, myös niiden jotka ovat huolissaan maahanmuuttajien kotoutumisen haasteista. Ilman kunnon koulutusta ja tietotaitoja ketään ei voi Suomessa jättää, se on resepti ongelmille koko yhteiskunnassa.