- 24.05.2024

Naturen och samhällsklimatet förtjänar bättre av regeringen och SFP (insändare Hbl 23.5.)

Orpos regering har tappat mycket av förtroendet även bland sina egna väljare. Det gäller särskilt SFP. Partiet lovade att det inte ska främja en sannfinländsk politik, men precis det håller på att ske med regeringens nedskärningar som drabbar de utsatta och biståndet, och med en mycket strängare invandringspolitik.

Ordförande Anna-Maja Henrikssons dubbelspråk nådde nya höjder när hon i Yle A-talk berömde Nils Torvalds agerande i Europaparlamentet med EU:s återställningsförordning. Henriksson glömde att även om Torvalds jobbade för att rädda förordningen, så var det Finlands regering som var avgörande när den stoppades i ministerrådet.
Finland skulle inte ha detta regeringsunderlag om SFP inte godkänt den. Henriksson agerar i EU-valet som om partiet hon leder vore i opposition. Samtidigt ger SFP det avgörande stödet för regeringen. Det är inte trovärdigt.

Svenskfinland förtjänar bättre, och hela Finland. Jag är mycket orolig att regeringen med sina ogenomtänkta nedskärningar förändrar Finlands välfärdsmodell mot något mycket sämre. Samtidigt som utanförskapet ökar försämras Finlands samhällsklimat. Rasism och intolerans ska inte accepteras, men regeringens agerande och ministrarnas sätt att prata bidrar ofta till rasismen och intoleransen. SFP ger sitt stöd till allt som inrikesminister Rantanen eller finansminister Purra säger genom att vara deras tysta samarbetspartner.

I EU-valet står mycket på spel. Finlands natur förtjänar en regering som jobbar för klimatmålen och för naturens mångfald på ett trovärdigt sätt – inte en regering som är en del av problemet. Regeringen har skurit ner nästan hälften av finansieringen för nya natur- och vattenskyddsåtgärder. I EU jobbar regeringen emot återställningsförordning som tillämpar målsättningar som vi har redan godkänt på FN:s naturkonferens. I nästa Europaparlament kan centerhögerns samarbete med ytterhögern leda till att allt arbete för hållbar utveckling stoppas.

SFP har inte fattat att det har själv blivit en del av problemet. Ytterhögern får ingen makt utan dem som samarbetar med dem för att främja deras politik.

Ville Niinistö, Europaparlamentariker, kandidat i EU-valet, De Gröna

Insändare i Hufvudstadsbladet 23.5.2024.